Team building za tvrtke – zašto zaslužuje vašu pozornost?

Team building za tvrtke 2

Team building idejeza tvrtke – zašto zaslužuje vašu pozornost?

 Budimo iskreni, team building u mnogim tvrtkama ima lošu reputaciju. Kada je na dnevnom redu »idemo na team building«, mnogi kolutaju očima i obično pomisle nešto u smislu »opet će nas prisiljavati da se pretvaramo kako smo super ekipa«. Ako smo iskreni, ta pomisao je često sasvim opravdana. No, team building je najvažnija investicija koju možete napraviti za svoje zaposlenike. Gradi povjerenje, smanjuje konflikte, potiče komunikaciju i poboljšava suradnju. Učinkovito i uredno izveden team building znači veću lojalnost zaposlenika, što je dobro za kulturu tvrtke, kao i za ukupno poslovanje. Ako se uz to još zabavljamo, (pozitivan) učinak je još veći. Ukratko, team building je za tvrtke metoda, kojoj je potrebno posvetiti punu pažnju.

Što je uopće team building za tvrtke?

Kao »team building« možemo imenovati svako zajedničko provedeno slobodno vrijeme zaposlenika izvan poslovnih prostorija tvrtke. Piknik, rafting, posjeta adrenalinskom parku, kreativne radionice, rješavanje teških zadataka, snimanje, improvizacijske radionice, potraga za skrivenom blagom, različiti sportovi … Ukratko, to je svaka situacija kada su zaposlenici izvan radnog mjesta u okviru aktivnosti tvrtke.

Usklađivanje s ciljevima tvrtke

Tzv. namjenski team building za tvrtke može imati sasvim konkretne ciljeve. Npr. ako želite poticanje kreativnosti odnosno prepoznati kreativno osoblje, vrlo su korisne tzv. kreativne radionice, kao što je snimanje video oglasa za određene proizvode/usluge vaše tvrtke. Tko se ne želi oprobati u ulozi redatelja, glumca ili scenografa? Snimanjem takvih reklama možete doći do novih ideja za oglase, zaposlenici će tako steći nove vještine ili mogu prezentirati svoje mišljenje o proizvodu/usluzi na drugačiji način. Možda upravo kroz ovu vrstu igre možete naći među svojim suradnicima »kreativce« i kasnije ih također uključiti u realne projekte.

Zašto – što su sve prednosti team building-a za tvrtke?

Tvrtke team building često koriste (samo) za druženje zaposlenika. U tome nema ništa loše, jer takvi susreti imaju svoje prednosti i s dobrom organizacijom konkretne pozitivne učinke. Potrebna je samo svijest zašto to radimo i prije team buildinga pravilno formulirati ciljeve, pa neka budu vrlo jednostavni. Npr. druženje i igranje pomno odabranih igara može dovesti do toga da se u tvrtki počnu razbijati različite grupice (tzv. silosi), a time se povećava pripadnost tvrtki, kolegijalnost. Zaposlenike zbog toga često izmiješamo i tako se pobrinemo za poboljšanje odnosa i razumijevanja. Glavni cilj team buildinga su poboljšanje produktivnosti i motivacije.

Izvan ureda grupe prevladavaju razne prepreke, eliminiraju smetnje u komunikaciji i kroz takav oblik druženja se zabavljaju. Prednosti team building programa su toliko važne, da je veliki broj tvrtki uključilo team building u svoje strategije i standardno osposobljavanje, odnosno obrazovni plan. Prednosti team buildinga za tvrtke uključuju:

  • poboljšanje motivacije i razvoj »team spirita«,
  • timsko prevladavanje prepreka,
  • poboljšanje procesa,
  • poboljšava organizacijsku produktivnost,
  • definira prednosti i slabosti timova,
  • poboljšava sposobnost rješavanja problema.

Najvažnije prednosti team building-a za tvrtke

Izgradnja povjerenja

Team building aktivnosti mogu pomoći u razvijanju povjerenja između zaposlenika. Povjerenje je ključni element za poslovanje, pogotovo ako je zbog postizanja ciljeva i poslovnog rasta na dnevnoj bazi potreban timski rad. Mnogi iskusni poduzetnici će vam reći da je povjerenje ključno za poslovanje, jer to može napraviti ili uništiti tim, a poslovno se više ne može preživjeti bez motiviranog tima. Dakle, mi pokušavamo team building aktivnostima izgraditi međusobno povjerenje i ne možemo dopustiti da su zaposlenici sve više ovisni jedni o drugima. Vrlo jednostavne team building aktivnosti mogu izgraditi povjerenje: odredimo parove zaposlenika koji moraju održavati kontakt očima najmanje 60 sekundi, bez gledanja sa strane. Zvuči jednostavno, ali praksa nam pokazuje da kroz prakticiranje dodira s očima, komunikacija postaje ugodnija i stoga imamo više povjerenja jedni u druge.

Rješavanje konflikta – team building aktivnosti

S obzirom na više različitih osobnih karakteristika vaših zaposlenika, često dolazi do nepotrebnih konflikata i sporova. Team building aktivnosti mogu igrati važnu ulogu u smanjenju tih konflikta između suradnika, što omogućuje zaposlenicima da ojačaju veze jedni s drugima i postanu naviknutiji na različite karakteristike osobnosti. Kako bi se olakšalo rješavanje konflikta, koristimo team building aktivnosti koje omogućuju zaposlenicima da upoznaju jedni druge na osobnoj razini. Ove vrste vježbi npr. uključuju zadatke gdje svaki zaposlenik dijeli tri zanimljive osobne činjenice o sebi s grupom. Ove aktivnosti se provode izvan ureda, na neutralnom mjestu, da bi se postiglo oslobađanje od negativnih osjećaja koji su prisutni u uredu.

Bolja suradnja – team building igre

Team building aktivnosti mogu stvoriti jaču vezu između suradnika, koji najčešće krive jedni druge kada se pojave problemi na zajedničkim projektima. Ta veza može povećati sudjelovanje među zaposlenicima također u drugim svakodnevnim poslovnim aktivnostima. Učinkovit tim djeluje jedinstveno i prepoznaje važnost suradnje za zajednički uspjeh. U takvim slučajevima, oni obavljaju aktivnosti koje zahtijevaju sudjelovanje svih članova tima u isto vrijeme. Na primjer, timu se predstavlja hipotetski poslovni problem koji moraju riješiti zajedno u (vrlo) ograničenom vremenu. Sami odrede timske odgovornosti svakom zaposleniku. Cilj ovih zadataka je potaknuti zaposlenike da se izbjegne prebacivanje krivnje jednih na druge i da umjesto toga zajednički nađu rješenje za hipotetsku situaciju.

Primjer team buildinga za tvrtke: Simulacija Njujorške burze

Ovo je dinamična i zabavna igra, realna simulacija New York Stock Exchange, gdje timovi trguju vrijednosnim papirima, zlatom i valutama. Pobjednički tim je onaj koji je tijekom trgovačkog dana s najviše vještine i najbolje unaprijedio svoje početno ulaganje.

Prava zabava počinje kada se vrijednost tvrtke počinje mijenjati, zbog raznih razloga, a kada je brzina izuzetno važna za kupnju ili prodaju. Na cijenu dionica utječu različiti gospodarski i politički utjecaji, što timovi mogu pratiti preko vijesti na ekranu, putem radija, poslovnih časopisa i žute štampe. Zadatak ekipe će biti da tim što je prije moguće utvrdi točne informacije i pravilno se odluči gdje će uložiti sredstva.

Njujorška burza je team building, gdje tim treba brzo reagirati, kako bi prikupio prave informacije, analizirao ih, te brzo reagirao na osnovu dostavljenih informacija. Svaki član tima ima svoje zadatke, a samo najbolji tim je pobjednik. Ovom simulacijom se povećava koordinacija timova i poboljšava komunikacija između članova.

Zabava

Zabava je vrlo važan cilj team building aktivnosti. Već sama sebi može biti namjera, ali u svakom slučaju pridonosi boljim rezultatima svih aktivnosti.

Primjer team building aktivnosti – ljudski nogomet.

  • Popularna igra će oživjeti ljudski nogomet! Nemate spretne šake? Nema problema, jer ste u ovoj aktivnosti igračka figurica upravo vi.

Igra uključuje veliko igralište na napuhavanje, što predstavlja veću verziju stolnog nogometa. Igrači se pričvrste za palice i tako postaju igračke figurice, koje šutiraju loptu prema mreži protivnika. Ovo je odličan dodatak posebno za vaše piknike, ali se može obaviti bilo gdje postoji dovoljno prostora. Začinite i osvježite vaš događaj s ovom igrom, koja će ostaviti posjetitelje sretne i željne za nastavak. Zapamtite, okretanje nije dopušteno!

Učinkovitija komunikacija

Kroz team building aktivnosti, zaposlenici mogu naučiti kako bolje komunicirati jedni s drugima, jer su suočeni sa zadacima koje trebaju rješavati zajedno kao grupa. Na primjer, svaki sudionik igre dobiva jedan list papira. Zaposlenike treba podijelite u dvije grupe i zamolite ih da se natječu u izradi najviših struktura iz papira. Članovi tih dviju skupina bit će prisiljeni udružiti snage i pokušati izgraditi najvišu papirnu strukturu. Ova vrsta komunikacijskih praksi se može pretvoriti u produktivniji i učinkovitiji svakodnevni rad i omogućuje zaposlenicima da bolje djeluju kao jedan tim.

Primjer jednodnevnog izleta, koji uključuje i team building aktivnosti:

5 čestih pitanja i odgovori – team building za zaposlenike:

1) Tko i kako odabrati odgovarajući team building za tvrtke?

Pri odabiru team buildinga je važna suradnja menadžmenta: obično se s predstavnikom Odjela za ljudske potencijale i drugim odjelima postave ciljevi team buildinga, koji su usmjereni na određenu korist za tvrtku. Ciljevi tvrtke mogu biti vrlo jednostavni (npr. zabava) ili složeniji (komunikacijski problemi).

2) Jednodnevni ili višednevni događaj?

Na kraju dana to sve ovisi o raspoloživom vremenu, ali višednevni događaji u prirodi dokazano produbljuju odnose, povjerenje i omogućuju dublji uvid u timu. Jeste li ikada pomislili da vaš sljedeći (višednevni) team building organizirate u prirodi, gdje bi se spavalo u mobilnim ili kućicama na drvetu?

3) Obrazovni, zabavni ili rekreacijski team building za tvrtke?

Bitno je tijekom cijele godine planirati događanja: pravilna kombinacija svega napisanog u optimalnom slijedu događaja mora biti pažljivo planirana, te u skladu s ciljevima organizacije. Dakle, sve od navedenog mora biti u pravom omjeru i redoslijedu.

4) Zašto zaposlenici obično ne vole da prisustvuju team buildingu za tvrtke?

Poznat vam je osjećaj kad suradnici pronalaze sve moguće isprike da ne sudjeluju, a oni koji dođu često napuštaju događaj kod prve moguće prilike? To nije slučajnost.

5 ) Koji su trendovi 2023 team buildinga za tvrtke, što je »in«?

Kulinarstvo i sve što je povezano s pićem/hranom je “in”. Timovi mogu npr. napraviti svoj vlastiti kiosk, pripremiti »ponudu« i aranžirati je za prodaju. Od sudionika se zahtijeva dobra organizacija pod vremenskim pritiskom, pored kulinarskih vještina svaka grupa mora razviti marketinške – prodajne vještine.

6) Ako bi morali odabrati 1 team building za tvrtke koji poboljšava suradnja u timu, što biste nam preporučili?

S obzirom na trend, sigurno »Fast Food Market“. Ovo je zabavan, jedinstveni kulinarski team building izazov. Naš ‘fast food’ izazov potiče timove da sami postave svoj kiosk , »skuhaju« ponudu i naravno kulinarsko umijeće također aranžiraju za prodaju. Kuhinja na otvorenom je trenutno jedan od najpopularnijih izazova koji generira kreativnost u nekoliko područja. Više o Food Marketu…

O nama

ENT Adriatic je agencija s najširom ponudom vlastitih aktivnosti i team building programa za tvrtke. S našim znanjem i iskustvom smo najbolji izbor za organizaciju događaja za vašu tvrtku na području Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Nudimo odlične programe, najbolje lokacije i sveobuhvatnu organizaciju događaja.

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*